Gruszka z serkiem ricotta

  • Autor: Lucyna

Składniki (1 porcja):

  • 130g Gruszka (1 sztuka)
  • 50g Miód pszczeli (2 łyżki)
  • 5 g Płatki migdałowe (1 łyżeczka)
  • 40 g Ser ricotta (2 łyżki)
  • 12 ml Sok z cytryny (2 łyżki)
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Gruszkę umyj, przekrój na pół, wydrąż łyżeczką gniazdo nasienne. Gruszkę skrop sokiem z cytryny, dołki napełnij serkiem ricotta, polej miodem, posyp odrobiną cynamonu i wstaw do piekarnika (190 st.C) na 15-20 minut. Po tym czasie gruszki posyp płatkami migdałowymi i zapiekaj przez kolejne 5 minut. Smacznego!

Wartość energetyczna (1 porcja) - 329 kcal; węglowodany - 60,35 g; białko - 4,97 g; tłuszcz - 8,18 g.

Podziel się ze znajomymi: