Składniki (3 porcje):

  • 2 pomidory
  • opakowanie liści szpinaku (250g)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g szynki z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać drobno posiekany szpinak, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostale składniki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić, formować małe placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego!

Z podanego przepisu otrzymamy ok. 15 placuszków.

Wartość energetyczna (3 porcje) - 948 kcal; białko - 48,08g; tłuszcz - 54,03g; węglowodany - 79,98g.