Przyprawy, które bezwzględnie warto mieć w swojej kuchni

  • Autor: Lucyna

Kiedy przyglądacie się swojej półce z przyprawami nawet nie macie pojęcia, ile dobroci ona kryje. Dobroci w sensie smaku i dobroci w sensie korzystnego wpływu na nasze zdrowie.

Jest kilka szczególnych przypraw, o których chciałabym Wam dzisiaj napisać. Mają zdolności regulowania i przyspieszania metabolizmu, a więc pomagają zadbać o prawidłową sylwetkę naszego ciała.

Cóż zaczynajmy więc ...

Cynamon

Korzenna i rozgrzewająca przyprawa regulująca poziom glukozy we krwi i pobudzająca do pracy enzymy, które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów. Powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby, gdyż pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Eksperci radzą, by codziennie jeść ok. łyżeczkę cynamonu. Możecie dodać cynamon do muesli, owsianki czy do kawy i herbaty, delektując się nie tylko smakiem, ale i cudownym zapachem. Możecie też wypróbować cynamonowy napój odchudzający: 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę miodu rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody i pijemy codziennie przed śniadaniem.

Pieprz czarny

Podstawowa przyprawa w każdej kuchni - i kto by pomyślał, że wspomaga odchudzanie? Zawiera piperynę - substancję, która jest lekarstwem na problemy trawienne. Jeśli dotąd z pieprzem obchodziliście się ostrożnie, teraz możecie z czystym sumieniem dosypywać go więcej do swoich potraw. Okazuje się, że pomaga również spalać tłuszcz. Najlepiej używać świeżo zmielonego pieprzu i posypywać nim potrawy już po obróbce termicznej – dzięki temu, nie straci swoich właściwości, które giną w wysokiej temperaturze.

Kurkuma

Naukowcy twierdzą, że jest to królowa wśród przypraw. Ma wiele korzyści dla zdrowia, ponieważ działa przeciwzapalnie i jest źródłem antyoksydantów. Kurkuma pomaga spalać tłuszcz i redukuje ryzyko cukrzycy. To tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej, którą warto dodać do potraw. Dobrze komponuje się z ryżem, warzywami i mięsem.

Kardamon

Następna niezwykle aromatyczna przyprawa, która doda charakteru kawie czy herbacie. Olejki eteryczne kardamonu pobudzają układ pokarmowy do wzmożonej pracy, dzięki czemu przyspieszają procesy trawienne. Kardamon ułatwia również detoks, czyli odtruwa organizm i pomaga schudnąć.

Chili

Ognista przyprawa, która zapewne niesamowicie podkręci wasz metabolizm! Kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach chili pozwoli szybko i skutecznie spalić tłuszcz. Nawet mała szczypta chili potrafi dodać energii i poprawić samopoczucie. Jeśli nie lubicie pikantnych potraw, możecie zacząć od bardzo małych ilości chili w daniach, a z czasem wasze kubki smakowe przyzwyczają się do ostrości, a będziecie mogli w pełni korzystać z odchudzających właściwości chili.

Imbir

W imbirze - podobnie jak w chili - znajduje się kapsaicyna, która podnosi temperaturę ciała, przez co szybciej spalamy kalorie. Działa łagodząco na dolegliwości trawienne, ponieważ pobudza produkcję soków trawiennych. Imbir dodany do jedzenia w czasie diety sprawia, że czujemy się bardziej syci i nie mamy ochoty na dodatkowe przekąski i podjadanie.

I na koniec ... świeże zioła, które możemy wyhodować sobie sami w ogródku, na balkonie czy nawet na parapecie okiennym.

Majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, mięta – nie tylko dodają smaku potrawom, ale również pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Majeranek zapobiega wzdęciom, lubczyk łagodzi zgagę, tymianek zwalcza ból brzucha, a mięta ułatwia trawienie. Dodają smaku i aromatu bez dodatkowych kalorii, dlatego powinny być podstawowym produktem w kuchni każdej osoby na diecie.

I co... czujecie te boskie zapachy, które nie dość, że dostarczają nam takich wspaniałych wrażeń zmysłowych, to jeszcze pozwalają utrzymać w ryzach nasze ciała...

Zachęcam do stosowania jak największej ilości ziół do przygotowywania potraw, a na pewno odbije się to pozytywnie na waszym zdrowiu

Podziel się ze znajomymi: